24 uurs bloeddrukmeting (ABPM)

Wat is de 24 uurs bloeddrukmeting?

De 24 uurs bloeddrukmeting, ook wel ambulante bloeddrukmeting (ABPM) genoemd, is een onderzoek waarbij de bloeddruk over een langere periode wordt gemeten. De huisarts kan dit onderzoek aanvragen wanneer er een vermoeden is dat u hoge bloeddruk heeft en de huisarts zeker wil weten of u dit ook echt heeft. Als u al bekend bent met hoge bloeddruk kan met een 24 uurs bloeddrukmeting bekeken worden of de medicatie die u hiervoor krijgt voldoende is.

Voorbereiding

 

Hoe werkt de bloeddrukmeting?

Net als bij een gewone bloeddruk meting zoals die bij de huisarts plaatsvindt, wordt de 24 uurs bloeddrukmeting gedaan middels een band om de arm, die telkens wordt opgepompt en weer leegloopt. De band zit met een slangetje aan een kastje (recorder). De recorder zorgt ervoor dat op bepaalde tijden de metingen worden gedaan en opgeslagen Overdag wordt ongeveer 3 keer per uur een meting gedaan, ’s nachts elk uur. Na het oppompen loopt de band langzaam weer leeg. Als de meting om wat voor reden niet goed is gelukt zal de band na korte tijd weer oppompen en leeglopen. Tijdens het oppompen van de band is het belangrijk dat u uw arm goed ontspannen en stil houdt. Gedurende het onderzoek vermeldt u in een meegegeven dagboekje wat u overdag doet. De dag na het aansluiten komt u op de afgesproken tijd weer terug om de meter af te koppelen.Uitleg en aansluiten van de bloeddrukmeter duurt ongeveer 15 minuten.

Aanvullende informatie tijdens de meting

  • Autorijden tijdens de metingen geeft grote kans op storing, probeert u dit zoveel mogelijk te vermijden.
  • Niet douchen, baden of zwemmen met de ambulante bloeddrukmeter.
  • Beter is het om geen elektrisch gereedschap of zware apparatuur te gebruiken.
  • Tijdens het onderzoek de manchet en de batterijen niet verwijderen.

De uitslag

De metingen wordt beoordeeld door een arts en de uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd. Twee werkdagen na het inleveren van het kastje kunt u contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag.

Tot slot

Breng altijd uw verzekeringspapieren, een geldig identiteitsbewijs en het ingevulde aanvraagformulier mee. Neem (een lijstje van) uw huidige medicatie mee.