Echo van het hart (echocardiografie)

Wat is een echo van het hart?

Met een echo kan door middel van geluidsgolven naar organen in het lichaam worden gekeken. Bij een echo van het hart wordt gekeken naar de grootte en functie van het hart. Ook worden de kleppen in het hart zichtbaar en kan duidelijk worden of er lekkage of vernauwing van de kleppen is. Wanneer de huisarts bijvoorbeeld een ruisje bij het hart heeft gehoord, kan met behulp van een echo van het hart bekeken worden of er iets met één van de kleppen aan de hand is. De slagaders rondom het hart worden met echografie níet zichtbaar.

Voorbereiding

De dag van het onderzoek de huid van de borst en buik niet insmeren met bodylotion, olie, zalf of crème. Hierdoor blijven de electrodes waarmee tijdens de echo de hartslag wordt geregistreerd niet goed zitten op de huid. Verder is er voor het onderzoek geen speciale voorbereiding nodig. U kunt ook gewoon eten en drinken en uw medicijnen op de normale tijden innemen.

Hoe werkt een echo van het hart?

Bij een echo van het hart moet de borst volledig bloot zijn. Bij vrouwen moet de BH ook uit. Eerst worden plakkers met electrodes aangebracht om uw hartritme te registreren. Tijdens de echo ligt u op de linkerzijde, dit duurt ongeveer een half uur. Aan het eind van het onderzoek worden ook opnames gemaakt terwijl u op de rug ligt. Degene die de echo maakt kijkt naar de functie van het hart, de afmetingen en doet verschillende metingen van de kleppen. Echografie doet in principe geen pijn, maar omdat het hart achter de ribben en het borstbeen ligt moet de echografist soms druk uitoefenen op de ribben om een goed beeld te krijgen. Dit kan wel gevoelig zijn.

De uitslag

De echobeelden worden beoordeeld door een cardioloog en de uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd. Twee werkdagen na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag.

Tot slot

Breng altijd uw verzekeringspapieren, een geldig legitimatiebewijs en het ingevulde aanvraagformulier mee.