Holteronderzoek

Wat is een Holter-onderzoek en waar is het voor bedoeld?

Bij het Holter-onderzoek wordt de electrische activiteit van het hart geregistreerd gedurende maximaal 24 uur of, bij een event Holter, maximaal 1 week. Hoelang bij u de registratie moet duren wordt bepaald door uw huisarts en is meestal afhankelijk van de frequentie van uw klachten. Het doel van het Holter-onderzoek is het beoordelen van het hartritme en het opsporen van hartritmestoornissen. Als u bijvoorbeeld klachten heeft van hartkloppingen kan gekeken worden of u op het moment van de klachten een verandering van het hartritme heeft.

Voorbereidingen en inleveren recorder

  • De dag van het onderzoek de huid niet insmeren met bodylotion, olie, zalf of crème. Hierdoor blijven de elektrodes waarmee de registratie wordt gemaakt niet goed zitten op de huid en kan het zijn dat de test niet goed beoordeeld kan worden.
  • Houd er rekening mee dat er niet gedoucht kan worden zolang de recorder aangesloten is.
  • De recorder en het ingevulde dagboekje levert u op de afgesproken tijd weer in op de poli waar u bent geweest.

Hoe werkt een Holter-onderzoek ?

Bij dit onderzoek worden er drie plakkers met elektrodes op de borst geplakt. Deze zijn verbonden met een recorder. Deze recorder draagt u in een tasje ongeveer 24 uur met u mee of in geval van een Event holter-onderzoek maximaal 1 week. Gedurende deze periode vermeld u in een meegegeven dagboekje of en wanneer u klachten heeft en wat u overdag doet. Zolang u de recorder met u mee draagt kunt u niet douchen. Wanneer het onderzoek bij u langer duurt dan 24 uur, kan dit wel, maar u moet de recorder dan tijdelijk afdoen. De uitleg over wat u dan precies moet doen krijgt u als de recorder bij u wordt aangebracht. Deze uitleg en het aanbrengen van de elektrodes duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De ritmeregistratie wordt beoordeeld door een cardioloog en de uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd. Vijf werkdagen na het inleveren van de recorder kunt u contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag.

Tot slot

Breng altijd uw verzekeringspapieren, een geldig identiteitsbewijs en het ingevulde aanvraagformulier mee.