Rust ECG

Wat is een rust-ECG?

Het rust-elektrocardiogram (kortweg ECG of hartfilmpje) is een registratie van de elektrische activiteit van het hart, terwijl u in rust bent. Het hart is een holle spier, die samentrekt onder invloed van kleine stroompjes. Deze stroompjes kunnen met een ECG-apparaat zichtbaar worden gemaakt. Het rust-ECG geeft onder andere informatie over het hartritme, een eventuele beschadiging van het hart of een mogelijke verdikking van de hartspier.

Voorbereiding

De dag van het onderzoek de huid niet insmeren met bodylotion, olie, zalf of crème. Hierdoor blijven de electrodes waarmee het ECG wordt gemaakt niet goed zitten op de huid en kan het zijn dat het ECG niet goed beoordeeld kan worden en later overgemaakt moet worden. In verband met het ontbloten van de enkels is het handig geen panty’s of maillots aan te hebben. Als het kan ook geen lange steunkousen, tenzij dit echt noodzakelijk is. Bij mannen die erg behaard zijn op de borst, scheren wij het borsthaar op enkele plaatsen weg. 
Bekijk hier de instructiefilm: Rust-ECG

Hoe werkt het maken van een rust-ECG ?

Het bovenlichaam en de enkels worden ontbloot. Bij vrouwen moet ook de BH uitgedaan worden. Er worden plakkers op uw borst, onderarmen en enkels aangebracht. Daaraan zijn draden, de electrodes, bevestigd. Hiermee wordt uw elektrische hartactiviteit gemeten. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Aanvullend bloedonderzoek bij het rust-ECG

Op aanvraag van uw huisarts, of wanneer bepaalde afwijkingen op het hartfilmpje te zien zijn, kan aanvullend bloedonderzoek gedaan worden.

De uitslag

Het ECG wordt beoordeeld door een arts en de uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd. Twee werkdagen na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag. Alleen als er ernstige afwijkingen zijn, wordt uw huisarts daar direct van op de hoogte gesteld en zal u daarover informeren.

Tot slot

Breng altijd uw verzekeringspapieren, een geldig identiteitsbewijs en het ingevulde aanvraagformulier mee.