Echo onderzoek

Wat is echoscopie?

Echografie is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. Deze golven zijn voor het menselijke oor niet te horen en doen ook geen pijn wanneer zij door het lichaam gaan. Deze golven worden omgezet in beelden, die te zien zijn op een monitor. Zo kunnen beelden worden gevormd van bijvoorbeeld organen in de buik of bloedvaten in het been.

Bij Star-MDC kunt u terecht voor een echo van het hart, bovenbuik, onderbuik, nieren, slagaders, aders, schildklier/hals, scrotum of andere organen en/of structuren (overig).

Door een gynaecoloog worden  gynaecologische echo’s gedaan (via de vagina).

Voor informatie over zwangerschapsecho’s verwijzen we naar de zwangerenpagina's.

Voorbereiding

Aangezien voor verschillende echo-onderzoeken een andere voorbereiding nodig is, kunt u bij het maken van de afspraak aangeven om welke soort echo het gaat. U krijgt dan te horen hoe u zich op het onderzoek moet voorbereiden. Voor sommige onderzoeken is het bijvoorbeeld nodig dat u nuchter bent of dat u u een volle blaas heeft op het moment van het onderzoek. Soms is ook geen speciale voorbereiding nodig.

  • Echo bovenbuik: Nuchter niet meer eten, drinken, roken en geen medicijnen 8 uur voor de afspraak
  • Echo onderbuik: met een volle blaas komen dus 1 ½ uur van tevoren nog even goed uitplassen en daarna 1 liter water drinken en niet meer plassen tot na de echo.
  • Bovenstaande onderzoeken tegelijkertijd tijdens dezelfde afspraak: 8 uur van te voren nuchter zijn, maar wel 1 ½ uur van te voren goed uitplassen en dan 1 liter water drinken en niet meer plassen tot na de echo.
  • Echo nieren/blaas: Met een volle blaas komen dus 1 ½ uur van tevoren nog even goed uitplassen en daarna 1 liter water drinken en niet meer plassen tot na de echo.
  • Bekijk hier de instructiefilms

Hoe werkt het maken van een echo?

Tijdens de echo wordt door de echografist met behulp van een echokop (probe) met  gel het te onderzoeken lichaamsdeel afgebeeld. Hiervoor wordt de probe over het te onderzoeken lichaamsdeel bewogen.

De uitslag

De beelden worden beoordeeld door een radioloog, cardioloog of gynaecoloog, afhankelijk van de soort echo. Twee werkdagen na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag.

Tot slot

Breng altijd uw verzekeringspapieren, een geldig legitimatiebewijs en het ingevulde aanvraagformulier mee.