Oogfoto (fundus fotografie)

Wat is een oogfoto?

Een oogfoto is een foto van het netvlies van het oog. Bij diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen beschadigingen van de kleine bloedvaatjes en haarvaatjes van het netvlies optreden. De oogfoto kan vroegtijdige afwijkingen van deze bloedvaatjes en haarvaatjes zichtbaar maken. Het onderzoek wordt periodiek herhaald.

Voorbereiding

  • Indien u contactlenzen draagt, moet u deze uitdoen voor het maken van de foto’s.
  • Een zonnebril meenemen: scherp daglicht kan irriteren

Op welke wijze wordt een oogfoto gemaakt?

Het hoofd plaatst u in de steunen van de camera. Er gaat een lampje knipperen waar u naar moet kijken. Dan wordt er van elk oog apart 2 foto’s van het netvlies gemaakt. In totaal worden er dus 4 foto’s gemaakt. Soms zijn de pupillen te klein om goede foto’s te maken. Dan worden uw ogen gedruppeld, zodat de pupillen zich verwijden. Het onderzoek duurt maximaal 30 minuten.

Aanvullende informatie

Indien u ogen gedruppeld zijn bestaat er een kleine kans op complicaties en hinder bij het zien(tijdelijk wazig zien). U mag na het druppelen niet deelnemen aan het verkeer. Daarom is het noodzakelijk om een begeleider mee te nemen.

De uitslag

Vijf werkdagen na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts voor de uitslag.

Tot slot

Breng altijd uw verzekeringspapieren, een geldig legitimatiebewijs en het ingevulde aanvraagformulier mee. Neem (een lijstje van) uw huidige medicatie mee.